Ponad 20 os. zatruło się ciastem z jednej z gorzowskich cukierni
RMG Fm
22/01/2017 19:19
O sprawie napisała ""Gazeta Lubuska"". Informację potwierdza Małgorzata Kaczmarek, kierownik sekcji higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie.
Specjaliści z sanepidu badają obecnie próbki ciast, pobrane zostały również wymazy sanitarne ze sprzętu znajdującego się w cukierni i od jej pracowników.
Ciasto spożyło 25 osób, ale objawy zatrucia wystąpiły u 23. Dwie osoby trafiły do szpitalnego SOR-u, a jedna została w szpitalu na dłużej. Prawdopodobną przyczyną zatrucia jest bakteria salmonelli.
Wyniki badań mają być znane w przyszłym tygodniu. Cukiernia do czasu wyjaśnienia sprawy pozostanie zamknięta.
Komentarze opinie