We wtorek, 19 lutego, lody wytwarzane tradycyjnymi metodami przez państwa Jadwigę i Jakuba Czerwczaków zajęły III miejsce podczas V Lodziarskich Mistrzostw Polski, które odbyły się na Targach Expo Sweet. Smakołyki z Kiełpina zdobyły ponadto trzy inne wyróżnienia.
Jadwiga i Jakub Czerwczak zarejestrowaną produkcją lodów zajmują się od 2012 roku. W podgorzowskim Kiełpinie w gminie Deszczno prowadzą swoje gospodarstwo rolne, obok którego stworzyli mały zakład do produkcji lodów wytwarzanych tradycyjnymi metodami z naturalnych składników.
Mieszkańcy Gorzowa mogli poznać ich smak podczas wakacji 2012 roku, gdzie w Centrum Handlowym Askana państwo Czerwczak mieli swoje stoisko. Teraz jakość oraz wyjątkowy smak ich produktów docenili eksperci. Podczas Targów Expo Sweet, w klasyfikacji ogólnej V Lodziarskich Mistrzostw Polski, lepsze od kiełpińskich lodów okazały się tylko produkty tak znanych marek, jak Cukiernia Sowa z Bydgoszczy czy Lodziarnia Glorioza z Gliwic.
Lody Domowe Tradycyjne wytwarzane przez Jadwigę i Jakuba Czerwczaków okazały się za to bezkonkurencyjne w kategoriach indywidualnych: Najlepsze lody czekoladowe, Najlepszy sorbet i Najlepsze lody autorskie.
- Nie mamy wykształcenia w kierunku produkcji lodów, więc trudno było konkurować ze znanymi na całą Polskę cukierniami, jak np. Sowa. Ale już po konkursie okazało się, że nasze lody są najlepsze i kropka - relacjonuje pani Jadwiga.
Produkty państwa Czerwczaków sprzedawane są na razie okazjonalnie. Istnieje jednak szansa, że wkrótce lody będą sprzedawane w przenośnej budce na terenie Gorzowa. - Chcemy sprzedawać lody na terenie miasta w ładną pogodę, bo w czasie deszczu nikt lodów nie je. Mamy pomysł na budkę umieszczoną na przyczepce samochodowej, bo o dużej lodziarni póki co nie myślimy - dodaje Jadwiga Czerwczak.
Komentarze opinie