Reklama

W trosce o zdrowie Lubuszan

wojewodalubuski.pl
09/06/2011 10:55
Co robią lubuskie służby sanitarne, by zminimalizować zagrożenie związane z bakterią E. coli? Jak zadbać o zdrowie wyjeżdżając do Niemiec? O co powinni zadbać sami konsumenci? Na te i inne pytania podczas konferencji prasowej odpowiadała Wojewoda Helena Hatka wspólnie ze specjalistami z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczny przeprowadziła do tej pory 234 kontrole w naszym regionie. Sprawdzano warzywa i owoce sprzedawane nie tylko w dużych sieciach handlowych, ale również te na targowiskach i w małych sklepach osiedlowych. Do badań laboratoryjnych pobrano 36 próbek.– Z przeprowadzonych badań wynika, że warzywa te nie stanowią zagrożenia dla konsumentów – mówiła Jolanta Świderska-Kopacz Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny.

Jednak mimo tego, nie należy zapominać o podstawowych zasadach higieny, o których przypominała Wojewoda. - Zbiór takich informacji przygotowała Światowa Organizacja Zdrowia w specjalnej ulotce. Wymienia w niej pięć kroków bezpieczniejszej żywności. Warto zapoznać się z tym materiałem – podkreślała Helena Hatka.

Jednocześnie trzeba pamiętać, żeby wyjeżdżając do Niemiec unikać jedzenia surowych warzyw i owoców nieznanego pochodzenia. Zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego osoby, które wrócą z zagranicy z objawami zatrucia pokarmowego powinny zgłosić się do lekarza rodzinnego.

Jednocześnie przed wakacjami w lubuskich szkołach na lekcjach wychowawczych nauczyciele będą przypominać uczniom o stosowaniu podstawowych zasad higieny. – W tej sprawie skontaktuję się z kuratorem oświaty, który przekaże moją prośbę do wszystkich placówek edukacyjnych – poinformowała Helena Hatka.

Do dyspozycji dziennikarzy była również Elżbieta Czystohorska kierownik Oddziału Badania Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Laboratorium. Dzięki temu w prostu sposób wyjaśniła jak wyglądają badania owoców i warzyw. Specjaliści sprawdzają je zarówno przed umyciem jak i po. – W żadnym przypadku nie stwierdziliśmy podwyższonego poziomu bakterii coli – powiedziała E. Czystohorska.

Na koniec Wojewoda poprosiła przedsiębiorców, którzy zajmują się sprzedażą owoców i warzyw o niesprawdzanie towaru z nieznanego źródła.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do