Kulinaria 2014 – Festiwal Brzmienia i Podniebienia. To już szósta edycja imprezy, która dawniej znana była pod nazwą Lubuskie Kulinaria Regionalne.
W tym roku formuła festiwalu nieco się zmieniła. Impreza jednocześnie odbywa się na Bulwarze Zachodnim i w Hali Targowej przy ul. Przemysłowej. Połączeniem całości jest rzeka Warta na której po raz pierwszy od wielu lat odbywają się regaty. To właśnie za sprawą sportowców oba brzegi Wary się połączyły.
Do niedzielnego wieczora potrwają targi kulinarne przy ul. Przemysłowej. Wśród wystawców tradycyjne swojskie wędliny, miody, zioła i wypieki. Podczas otwarcia najsmaczniej pachniał paprykarz z Dziwnowa. Ten wyjątkowo smaczny specjał przygotowały żony rybaków. Przysmaki znad morza kusiły zapachem także na Bulwarze Zachodnim. Stoisko m.in. z zupą rybną i świeżymi rybami było najchętniej odwiedzanym miejscem przez mieszkańców naszego miasta. Te specjały przygotowano specjalnie z okazji podpisania porozumienia o współpracy gminy Dziwnów z Miastem Gorzów, co stał się w samo południe. – Dziwnów jest małą gminą z dużym potencjałem. Cieszymy się z podpisanego porozumienia. Chcemy, żeby nasza współpraca miała charakter dosłowny, a nie tylko na papierze – mówił Grzegorz Jóźwiak, burmistrz gminy Dziwnów.
- Podpisanie tego dokumentu ma dziś charakter symboliczny. Nasze wspólne działania trwają bowiem od lat. To przecież w Dziwnowie większość mieszkańców Gorzowa spędza letni wypoczynek. Dziękuję władzą gminy za wspólne działania dzięki którym dzieci z miasta Sumy na Ukrainie mogły spędzić wakacje nad Morzem Bałtyckim. Oby więcej tak pozytywnych akcji – dodał prezydent Tadeusz Jędrzejczak.
Podpisanie porozumienia poprzedziła pozytywna opinia radnych z obu samorządów. W Gorzowie uchwałę w tej sprawie Rada Miasta podjęła drugiego czerwca, a w Dziwnowie 12 maja br. W uzasadnieniu mówiono o umacnianiu wzajemnych przyjaznych stosunków oraz pomocy w rozwoju i promocji samorządów. Pomocne we wzmacnianiu gospodarki, edukacji, kultury, turystyki i sportu Gorzowa oraz Dziwnowa mają być wcześniejsze kontakty. Jest też deklaracja i chęć kolejnych, nowych inicjatyw.
Program Festiwalu Brzmienia i Podniebienia - Kulinaria 2014
13 września 2014 - Bulwar Zachodni
12:00 - rozpoczęcie regat wioślarskich o Puchar Prezydenta Miasta z udziałem Tadeusza Jędrzejczaka, prezydenta miasta Gorzowa Wlkp. oraz Grzegorza Jóźwiaka, burmistrza Dziwnowa
12:30 - występ zespołu z Dziwnowa - Gminy Partnerskiej
13:00 - 15:00 muzyka mechaniczna
15:00 - zakończenie regat wioślarskich i wręczenie pucharów
15:30 - Paprykalaba - koncert orkiestry warzywnej (po koncercie zapraszamy na otwarte warsztaty w budowaniu instrumentów z warzywa, które odbędą się w namiocie nieopodal sceny)
16:00 - Formacja Chatelet – pokaz kulinarny cz. 1
16:30 - Pokaz kuchni molekularnej
17:00 - Paprykalaba - zakończenie warsztatów koncertem na scenie
17:30 - Formacja Chatelet - pokaz kulinarny cz. 2
18:00 - Pokaz kuchni molekularnej
18:30 - 19:00 Formacja Chatelet - pokaz kulinarny cz. 3
19:30 - 20:30 Formacja Chatelet - występ kabaretowy
ok. 21:00 - koncert zespołu Brathanki
13 września 2014 - Hala Targowa nr 3
10:00 – rozpoczęcie pierwszego dnia targów
11:00 – oficjalne otwarcie Festiwalu Brzmienia i Podniebienia Kulinaria 2014 przez Tadeusza Jędrzejczaka, prezydenta Gorzowa Wielkopolskiego oraz Grzegorza Jóźwiaka, burmistrza Dziwnowa
12:00 – rozpoczęcie Bitwy Kulinarnej
12:00 – degustacje, atrakcje dla dzieci, konkursy
17:00 – ogłoszenie wyników fotokonkursu na Facebooku i wręczenie nagród
18:00 – ogłoszenie zwycięzców I dnia Bitwy Kulinarnej i wręczenie nagród
20:00 – zakończenie pierwszego dnia targów
14 września 2014 - Hala Targowa nr 3
11:00 – rozpoczęcie drugiego dnia targów
12:00 – rozpoczęcie Bitwy Kulinarnej
12:00 – degustacje, atrakcje dla dzieci, konkursy
16:00 – ogłoszenie wyników fotokonkursu na Facebooku i wręczenie nagród
17:00 – ogłoszenie zwycięzców II dnia Bitwy Kulinarnej i wręczenie nagród
18:00 – zakończenie targów i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia Kulinaria 2014
Komentarze opinie