11 nowoczesnych gabinetów, w tym turystyczne zaplecze, 4 profesjonalne kuchnie, 2 pracownie edukacyjne, 4 pracownie językowe, sala obsługi konsumenta, recepcja, 30 wycieczek po województwie lubuskim i Brandenburgii i 3 publikacje książkowe - to najważniejsze efekty unijnego projektu, który zakończony został w Zespole Szkół Gastronomicznych. Dzięki projektowi „Kuchnia transgraniczna Gorzów Wielkopolski - Frankfurt nad Odrą. Polsko-niemiecka kooperacja edukacyjna na rzecz wspólnego rynku usług turystycznych" w budynku ZS Gastronomicznych przy ul. Okólnej powstało polsko - niemieckie centrum kształcenia. W projekcie uczestniczyło 200 uczniów polskich i niemieckich, spędzili oni prawie 3 tysiące godzin na warsztatach.
- Ogromne przedsięwzięcie, tylu wspaniałych ludzi, którzy zaangażowali się w tworzenie tego projektu, dzięki temu osiągnęliśmy bezcenne efekty dla całego środowiska szkolnego. Szkoła jest inna, lepsza, mamy świetną bazę, uczniowie zdobyli nowe umiejętności i kontakty z uczniami z Niemiec. Projekt pozwolił poznać region. Nastąpiło podsumowanie projektu, ale nie kończymy współpracy - mówi dyrektor ZS Gastronomicznych Małgorzata Pawłowska.
- Cieszę się, że powstał ten projekt, został zrealizowany i zakończony w terminie. Dziękuję wszystkim osobom, które współtworzyły powstanie centrum. Projekt pozwolił uczniom polskim i niemieckim zdobyć nowe, praktyczne umiejętności - mówi prezydent Gorzowa Tadeusz Jędrzejczak.
Komentarze opinie