Na początku listopada informowaliśmy o zakwalifikowaniu się dwóch dwuosobowych drużyn składających się z uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie do półfinału 5. edycji prestiżowego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”. Dzisiaj kontynuujemy dobre wiadomości! Młodzi kucharze z naszego miasta, Bartosz Lenkiewicz i Dawid Szukała oraz Izabela Bartuzi i Julita Kopyściańska, zakwalifikowali się do ścisłego finału!
W finale dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od międzynarodowego jury pudła (tzw. „black box”), w których znalazły się między innymi: ryba (sum), polędwica wieprzowa, kasza perłowa, dodatki warzywne i owocowe oraz przyprawy. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników sześciu porcji dania głównego oraz przystawki, a wszystko zaledwie 1,5 godziny.
W tym roku najlepsi okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku. Drugie miejsce zajęły ich koleżanki z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Krasnołęckiej zaś trzecie - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Komentarze opinie