Reklama

Spada spożycie drobiu na terenie powiatu gorzowskiego

01/03/2006 14:27
Spada spożycie drobiu na terenie naszego powiatu. Hodowcy boją się, że przez zagrożenie wystąpienia ptasiej grypy, pójdą z przysłowiowymi torbami.
Jednak zdaniem specjalistów konsumenci nie powinni wpadać w panikę. Ptasiej grypy nie trzeba się obawiać jeśli przestrzega się podstawowych zasad. Najważniejsza jest higiena osobista i odpowiednie przetwarzanie jaj oraz mięsa. Produkty z drobiu powinny być przygotowywane w temperaturze powyżej 85 stopni. Hodowcy muszą cały czas obserwować ptactwo, a jeśli stwierdzą, że np. spadła produkcja jaj lub zauważą takie objawy jak biegunka, łzawienie czy duszności u ptactwa, natychmiast powinni zawiadomić służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo: Powiatowy Inspektorat Weterynarii, Wydział Zarządzania Kryzysowego,
Centrum Powiadamiania Ratunkowego
policję lub straż pożarną.
Tymczasem lubuski wojewódzki lekarz weterynarii Tadeusz Woźniak uważa, że nasze powiaty są przygotowane do walki z ewentualnym zagrożeniem ptasią grypą. Opracowane są specjalne plany.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do