Reklama

Sanepid zabezpieczył 24 tony soli

RMG Fm
05/03/2012 18:46
213 kontroli przeprowadzonych w lubuskich firmach i ponad 24 tony zabezpieczonej soli – to efekt pracy inspektorów sanitarnych po wybuchu tzw. afery solnej.

Jak informuje Jolanta Borkowska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gorzowie, zabezpieczona sól, dostarczana do lubuskich zakładów żywnościowo-żywieniowych, pochodziła z firm objętych prokuratorskim postępowaniem.

Z informacji lubuskiego Sanepidu wynika, że sól znajdowała się w 34 piekarniach i dwóch hurtowniach. Obecnie trwają badania pobranych próbek. Mają one ustalić, czy zabezpieczona sól, to sól spożywcza czy też wypadowa, która nie powinna być zastosowana w produkcji żywności.

Afera solna wybuchła kilkanaście dni temu. Okazało się, że sól wypadowa stosowana między innymi w sektorze drogowym czy energetycznym była sprzedawana zakładom przetwórczym jako sól spożywcza i była używana do produkcji żywności.

W ubiegłym tygodniu kontrole w lubuskich zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego zakończył wojewódzki lekarz weterynarii. W dwóch zakładach mięsnych stwierdzono zakupy soli technicznej. W przypadku jednego zachodzi podejrzenie używania jej do wyrobu wędlin. Obecnie trwają badania pobranych próbek.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do