Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed zatruciami pokarmowymi. Wiosna i lato to czas, kiedy wzrasta liczba zatruć pokarmowych oraz zakażeń związanych z kontaktem ze zwierzętami i owadami. Rozwojowi tego typu zatruć sprzyjają wysokie temperatury. - Aby uniknąć zatruć pokarmowych, należy stosować się do kilku podstawowych zasad higieny - twierdzi Jolanta Owsińska z Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej.
- Bardzo ważne jest również to, żeby wyparzać jajka przed ich użyciem, a także aby wszystkie produkty spożywcze były poddawane wysokim temperaturom - dodaje Jolanta Owsińska.
Pamiętajmy o tym, że im cieplej, tym bakterie rozmnażają się szybciej, zakażając takie surowce, jak: jaja, mięso i mleko. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody, garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów. W Polsce zatrucia pokarmowe są wywoływane najczęściej przez salmonellę, gronkowca złocistego i jad kiełbasiany.
bolerioza A co z kleszczami? Czemu sanepid przed nimi nie ostrzega?