Dwadzieścia placówek obsługujących w Lubuskiem turystów i wczasowiczów nie spełniało wszystkich wymogów sanitarno-higienicznych. Takie dane, za okres od czerwca do końca lipca, podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Gorzowie.
Od początku wakacji pracownicy lubuskiego Sanepidu skontrolowali ponad pół tysiąca sklepów spożywczych, restauracji, barów, stołówek na obozach, koloniach i półkoloniach. – Nieprawidłowości stwierdzono w dwudziestu miejscach – informuje Małgorzata Stodolak, kierownik Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków WSSE.
Najczęściej wytykano brak czystości i porządku w kuchniach czy brak segregacji żywności w lodówkach i chłodniach. Problemem jest również brak orzeczeń lekarskich do celów sanitarno- epidemiologicznych personelu pracującego przy żywności.
Sanepid nałożył 18 mandatów karnych na kwotę 3.600 złotych. Nie zamknięto jednak żadnego sklepu czy stołówki. – Zatruć pokarmowych od czerwca do końca lipca nie stwierdzono – dodaje Małgorzata Stodolak.
Komentarze opinie