Saneid przeprowadza kontrole pod kątem wykorzystania zafałszowanego suszu jajecznego
Gorzow PL
13/03/2012 12:20
Informacja Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie w sprawie działań podjętych w związku z potencjalnym zastosowaniem w produkcji środków spożywczych soli technicznej jako soli spożywczej:
- ilość przeprowadzonych kontroli w lubuskich zakładach żywnościowo-żywieniowych do dnia 8.03.2012 r. - łącznie 351,
- ilość zabezpieczonych produktów - ogółem 25.469,68 kg soli w obiektach będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, do których została dostarczona sól z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim,
- zakłady żywnościowo-żywieniowe, w których zabezpieczono powyższą sól: piekarnie - 50, hurtownie - 2.
Zgodnie z procedurami, w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów wynikającego z zastosowania zafałszowanej soli są pobierane próbki do badań odróżniających sól spożywczą od soli technicznej. Obrót tych produktów zostaje wstrzymany do czasu otrzymania wyników badań.
Obecnie w trakcie badań jest 45 próbek. Czternaście zbadanych potwierdziło, że była to sól wypadowa, która nie powinna być zastosowana w produkcji żywności.
Informacja o kontrolach suszu jajecznego
Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła w regionie 46 kontroli pod kątem ewentualnego wykorzystania zafałszowanego suszu jajecznego w produkcji żywności przez lubuskich producentów. Sprawdzono 1 wytwórnię makaronu, 24 piekarnie, 4 ciastkarnie, 8 hurtowni i 9 zakładów garmażeryjnych. W skontrolowanych obiektach nie stwierdzono obecności kwestionowanego suszu jajecznego.
Komentarze opinie