Reklama

Saneid przeprowadza kontrole pod kątem wykorzystania zafałszowanego suszu jajecznego

Gorzow PL
13/03/2012 12:20
Informacja Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie w sprawie działań podjętych w związku z potencjalnym zastosowaniem w produkcji środków spożywczych soli technicznej jako soli spożywczej:
- ilość przeprowadzonych kontroli w lubuskich zakładach żywnościowo-żywieniowych do dnia 8.03.2012 r. - łącznie 351,
- ilość zabezpieczonych produktów - ogółem 25.469,68 kg soli w obiektach będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, do których została dostarczona sól z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim,
- zakłady żywnościowo-żywieniowe, w których zabezpieczono powyższą sól: piekarnie - 50, hurtownie - 2.
Zgodnie z procedurami, w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów wynikającego z zastosowania zafałszowanej soli są pobierane próbki do badań odróżniających sól spożywczą od soli technicznej. Obrót tych produktów zostaje wstrzymany do czasu otrzymania wyników badań.
Obecnie w trakcie badań jest 45 próbek. Czternaście zbadanych potwierdziło, że była to sól wypadowa, która nie powinna być zastosowana w produkcji żywności.

Informacja o kontrolach suszu jajecznego

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła w regionie 46 kontroli pod kątem ewentualnego wykorzystania zafałszowanego suszu jajecznego w produkcji żywności przez lubuskich producentów. Sprawdzono 1 wytwórnię makaronu, 24 piekarnie, 4 ciastkarnie, 8 hurtowni i 9 zakładów garmażeryjnych. W skontrolowanych obiektach nie stwierdzono obecności kwestionowanego suszu jajecznego.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do