Jak smakują lubuskie samorządy? O tym dowiedzieli się ci, którzy w ostatnią niedzielę odwiedzili bulwar Zachodni. Na stoiskach królowały pyszne ciasta, miody z własnej pasieki, wędliny z regionalnych masarni, tradycyjnie wypiekane chleby. Wystawcy wzięli udział w konkursach: na najpiękniejsze stoisko, „Na najlepszy Powiatowy Smak”. Nagrodzono także stoiska Kół Gospodyń Wiejskich. W tym roku Powiatowe Smaki połączone były ze Spotkaniami na miedzy. Gospodarze imprezy: Powiat Gorzowski oraz Miasto Gorzów Wlkp. gościli przedstawicieli powiatów: strzelecko-drezdeneckiego, czarnkowsko-trzcianeckiego i wałeckiego. Uczestników imprezy powitała starosta Powiatu Gorzowskiego Małgorzata Domagała. Wręczono wyróżnienie Lubuszanin Roku gorzowskiemu społecznikowi Eugeniuszowi Cytlakowi. Na scenie wystąpiły dziecięce i młodzieżowe grupy taneczne oraz młodzi wokaliści, reprezentując swoje powiaty. Część artystyczną uświetniły koncerty muzyków Filharmonii Gorzowskiej oraz zespołu Coctail Boys. Przedstawiciele samorządów konkurowali ze sobą w trójboju partnerskim, biorąc udział w turniejach piłkarzyków, darta i boule. Nie zapomniano również o najmłodszych. Specjalnie dla nich przygotowano atrakcje: balonowe ZOO, malowanie twarzy, dmuchane zamki i ślizgawki, a aktorzy gorzowskiego teatru zabrali dzieci w morską przygodę.
Komentarze opinie