Pierwsze kontrole w sprawie produkcji środków spożywczych soli technicznej
Gorzow PL
05/03/2012 12:24
Informacja Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie z dnia 02.03.2012 r. w sprawie działań podjętych w związku
z potencjalnym zastosowaniem w produkcji środków spożywczych soli technicznej jako soli spożywczej:
- ilość przeprowadzonych kontroli w lubuskich zakładach żywnościowo-żywieniowych do dnia 01.03.2012 r. - łącznie 153,
- ilość zabezpieczonych produktów - ogółem 12.689,15 kg soli w obiektach będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, do których została dostarczona sól z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim,
- zakłady żywnościowo-żywieniowe, w których zabezpieczono powyższą sól: piekarnie - 31, hurtownie -1.
Zgodnie z procedurami, w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów wynikającego z zastosowania zafałszowanej soli są pobierane próbki do badań odróżniających sól spożywczą od soli technicznej. Obrót tych produktów zostaje wstrzymany do czasu otrzymania wyników badań.
Komentarze opinie