Reklama

Pierwsze kontrole w sprawie produkcji środków spożywczych soli technicznej

Gorzow PL
05/03/2012 12:24
Informacja Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego
w Gorzowie z dnia 02.03.2012 r. w sprawie działań podjętych w związku
z potencjalnym zastosowaniem w produkcji środków spożywczych soli technicznej jako soli spożywczej:
- ilość przeprowadzonych kontroli w lubuskich zakładach żywnościowo-żywieniowych do dnia 01.03.2012 r. - łącznie 153,
- ilość zabezpieczonych produktów - ogółem 12.689,15 kg soli w obiektach będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, do których została dostarczona sól z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim,
- zakłady żywnościowo-żywieniowe, w których zabezpieczono powyższą sól: piekarnie - 31, hurtownie -1.

Zgodnie z procedurami, w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów wynikającego z zastosowania zafałszowanej soli są pobierane próbki do badań odróżniających sól spożywczą od soli technicznej. Obrót tych produktów zostaje wstrzymany do czasu otrzymania wyników badań.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do