Nie będzie na razie żadnych nadzwyczajnych kroków związanych z zagrożeniem ptasią grypą- informuje naczelnik wydziału zarządzania kryzysowego Jan Figura. Wszystkie procedury postępowania zostały ustalone już dużo wcześniej, większej aktualności nabiera natomiast apel do mieszkańców o ostrożność i przestrzeganie zasad. Jak mówi naczelnik Figura najważniejsza jest higiena osobista i odpowiednie przetwarzanie jaj i mięsa. Produkty z drobiu powinny być przygotowywane w temperaturze powyżej 85 stopni.
Hodowcy natomiast powinni cały czas obserwować ptactwo. Jeśli stwierdzą, że np. spadła produkcja jaj, lub zauważą inne niepokojące objawy, natychmiast powinni zawiadomić służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo: powiatowy inspektorat weterynarii, wydział zarządzania kryzysowego, centrum powiadamiania ratunkowego, policję lub straż pożarną.
Komentarze opinie