We wtorek, 26 lutego, o godz. 19.00 w klubie Łubu Dubu odbędzie się kolejne spotkanie kulturalno-kulinarne z cyklu "Gorzów – 12 smaków".
Tym razem gorzowianie poznają kuchnię niemiecką. A to dzięki Dai Weiss, która od kilkunastu lat mieszka i pracuje w Gorzowie. Podczas spotkania Daja Wiess opowie o smakach i tradycjach rodzinnego domu, spróbuje też przekonać uczestników, że kuchnia niemiecka to nie tylko golonka w piwie czy sznycel.
Podczas spotkania, Daję Weiss będzie wspierać szefowa kuchni Magdalena Sanczenko. - Przygotujemy wspólnie przekąski i dania na imprezę. Będą to m.in. śliwki zapiekane w boczku, kiełbaski w szlafroczkach, kanapka dodająca energii, sałatka, deser "zimny pies" i bezalkoholowy poncz - mówi Magdalena Sanczenko.
Przypomnijmy, projekt "Gorzów – 12 smaków" realizuje stowarzyszenie "Szeroki kąt widzenia". Jest on bezpłatny i skierowany do wszystkich gorzowian zainteresowanych kulturą i kuchnią. - Chcemy pokazać, że gorzowska kultura i tradycja jest smaczna. Obecnie my, mieszkańcy Gorzowa nie do końca znamy kuchnię swoich znajomych i sąsiadów. Nie jesteśmy świadomi, że od lat tworzy się tu zupełnie nowa kulinarna jakość – przekonują organizatorzy.
Daja Weiss
Wychowała się w Altreetz po niemieckiej stronie Odry. Od kilkunastu lat mieszka w Polse, bo zafascynował ją nasz język. W Gorzowie pracuje w Miejskim Centrum Kultury. Współtworzy takie wydarzenia kulturalne, jak Międzynarodowe Spotkania Orkiestr Dętych Alte Kameraden czy Reggae nad Wartą.
Komentarze opinie