Reklama

Niemiecki smak gorzowskiej kuchni

RMG Fm
24/02/2013 12:17
We wtorek, 26 lutego, o godz. 19.00 w klubie Łubu Dubu odbędzie się kolejne spotkanie kulturalno-kulinarne z cyklu "Gorzów – 12 smaków".

Tym razem gorzowianie poznają kuchnię niemiecką. A to dzięki Dai Weiss, która od kilkunastu lat mieszka i pracuje w Gorzowie. Podczas spotkania Daja Wiess opowie o smakach i tradycjach rodzinnego domu, spróbuje też przekonać uczestników, że kuchnia niemiecka to nie tylko golonka w piwie czy sznycel.

Podczas spotkania, Daję Weiss będzie wspierać szefowa kuchni Magdalena Sanczenko. - Przygotujemy wspólnie przekąski i dania na imprezę. Będą to m.in. śliwki zapiekane w boczku, kiełbaski w szlafroczkach, kanapka dodająca energii, sałatka, deser "zimny pies" i bezalkoholowy poncz - mówi Magdalena Sanczenko.

Przypomnijmy, projekt "Gorzów – 12 smaków" realizuje stowarzyszenie "Szeroki kąt widzenia". Jest on bezpłatny i skierowany do wszystkich gorzowian zainteresowanych kulturą i kuchnią. - Chcemy pokazać, że gorzowska kultura i tradycja jest smaczna. Obecnie my, mieszkańcy Gorzowa nie do końca znamy kuchnię swoich znajomych i sąsiadów. Nie jesteśmy świadomi, że od lat tworzy się tu zupełnie nowa kulinarna jakość – przekonują organizatorzy.

Daja Weiss

Wychowała się w Altreetz po niemieckiej stronie Odry. Od kilkunastu lat mieszka w Polse, bo zafascynował ją nasz język. W Gorzowie pracuje w Miejskim Centrum Kultury. Współtworzy takie wydarzenia kulturalne, jak Międzynarodowe Spotkania Orkiestr Dętych Alte Kameraden czy Reggae nad Wartą.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do