Słynny szwajcarski szef kuchni i krytyk kulinarny Kurt Scheller przyjedzie do naszego miasta i zaserwuje swoje specjały. Jedna z lokalnych restauracji organizuje spotkanie i pokaz gotowania wielkiego mistrza. A na koniec... degustacja.
Kurt Scheller w świecie kulinariów to postać nietuzinkowa. Szwajcar dzięki swoim umiejętnościom zwiedził cały glob. Gotował między innymi w ekskluzywnych hotelach w Holandii, Rosji i na Jamajce, w Kuwejcie, czy w Ekwadorze, gdzie był szefem kuchni prezydenckiej. W 1989 roku uznany został Szefem Roku. Scheller jest ponadto laureatem wielu prestiżowych nagród, a także członkiem i założycielem organizacji kulinarnych na całym świecie.
Kuchmistrz znany jest dość dobrze Polakom. W latach dziewięćdziesiątych XX wieku prowadził kuchnie w warszawskich hotelach Bristol i Sheraton. Na Polsacie miał swój program zatytułowany "Alfabet kulinarny Kurta Schellera". To również inicjator powołania Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
21 kwietnia Szwajcar przygotuje marokańską sałatkę z pietruszki i krewetek, włoską zupę Pavese, szafrowane risotto z cielęciną Piccata i wariacje z truskawek. Mistrzowi kuchni towarzyszyć będzie załoga restauracji All Seasons, w której odbędzie się spotkanie. Gorzowianie przygotują popisowe danie z prestiżowego konkursu L"Art de la cuisine Martell, za które zdobyli brązowy medal - filet z kurczaka na komosie ryżowej podany z prażonymi ziarnami słonecznika i suszoną żurawiną, puree z karotki, blanszowane warzywa w maśle z dodatkiem musu z fileta w galaretce z kapusty czerwonej i sosu własnego.
Chętni smakosze za tę ucztę dla podniebienia będą musieli zapłacić 80 złotych. Rezerwacji można dokonywać pod numerem telefonu: 95 738 88 00.
Komentarze opinie