W Gorzowie gościł Kurt Scheller - laureat wielu prestiżowych nagród, założyciel organizacji kulinarnych, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Jest także jurorem w konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. Mistrz kuchni przyjechał na zaproszenie restauracji Hotelu Best Western. Kurt Scheller zastrzega, że na swoich pokazach nie prezentuje polskiej kuchni, tylko międzynarodową. Jednym z dań, które bardzo smakowało zebranej publiczności była sałatka marokańska z pietruszki, kaszy kuskus i krewetek. Kurt Scheller zaprezentował tu polską wersję sałatki, którą nazwał ekonomiczną.
W pokazie międzynarodowej kuchni Kurta Schellera wzięła udział między innymi pani Justyna z córką Agnieszką, którym również smakowała sałatka marokańska, a także deser.
Kucharze z restauracji Hotelu Best Western przygotowali popisowe danie z konkursu Martella, w którym otrzymali brązowy medal, a jurorem był Kurt Scheller. Ta potrawa to filet z kurczaka na komosie ryżowej, podany z prażonymi ziarnami słonecznika i suszoną żurawiną, purree z karotki, blanoszowane warzywa na maśle z dodatkiem musu z fileta w galaretce z kapusty czerwonej i sosu własnego.
Hotel Best Western w Gorzowie planuje na pokazy kulinarne zapraszać cyklicznie mistrzów kuchni z całego świata.
Komentarze opinie