Sześć placówek oświatowych brało udział w pierwszej edycji konkursu "Lubuskie smaki". Impreza odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych. To inicjatywa szefów kuchni współpracujących ze szkołą.
W sobotę korytarze i gabinety Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Okólnej tętniły życiem. Odbywał się tam bowiem konkurs kulinarny "Lubuskie smaki". Do udziału oprócz reprezentacji gorzowian, zgłosiło się pięć placówek, pochodzących z Międzyrzecza, Świebodzina, Skwierzyny, Pniew i Kościelca.
Na czym polegał konkurs? Dwuosobowe zespoły miały za zadanie stworzyć potrawę z kurczaka i nowalijek, która nawiązywała do lubuskich tradycji kulinarnych. W drugiej części młodzi kucharze musieli wykazać się kreatywnością. - To tzw. black box. Były przygotowane w nim produkty, o których uczestnicy nie wiedzieli i w trakcie dwóch godzin musieli wykonać z całości sześć potraw - tłumaczy Tomasz Salamon, szef kuchni współpracujący z "Gastronomikiem" i jeden z inicjatorów konkursu.
Sobota w szkole nie ograniczyła się jednak jedynie do gotowania. Przez cały dzień trwały prelekcje i pokazy gości z całego kraju i nie tylko. Kurt Scheller, który w niedzielę miał swój pokaz gotowania w jednym z gorzowskich hoteli, również odwiedził Zespół Szkół Gastronomicznych.
Jury uznało, że w kulinarnych zmaganiach najlepiej poradzili sobie uczniowie z Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach.
Organizatorzy nie kryli zadowolenia z przebiegu imprezy. - Mamy aspiracje, by ten wojewódzki konkurs stał się imprezą ogólnopolską - przyznaje Tomasz Salamon.
m powinno byc Pawel Salamon