W gorzowskim "gastronomiku" trwa wojewódzki etap XVIII Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
W konkursie biorą udział uczniowie: z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Nowej Soli, Zespołu Szkół Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Zakończyła się już część teoretyczna. Teraz uczniowie biorą udział w części praktycznej. Zuza Trzeciak z Gorzowa i Tkaczyk z Nowej Soli są stremowane, ale pewne swoich umiejętności.
Uczniowie gorzowskiego "gastronomika" wiele razy zdobywali laury w tym konkursie. Po raz pierwszy jednak szkoła jest jego organizatorem. Mówi wicedyrektor placówki Barbara Piotrowska.
Zwycięzcy tego etapu wezmą udział w zawodach ogólnopolskich, których wygranie zwalnia z egzaminu praktycznego na zakończenie szkoły.
Cały konkurs zakońcvzy się dziś ogłoszeniem wyników i wspólną degustacją wypieków.
Komentarze opinie