Suto zastawione stoiska w akompaniamencie dźwięcznie postukujących kufli z regionalnych browarów oraz gwiazd polskiej estrady - Poluzjantów i Mariki. Pod takim znakiem upłynęły 7-8 września kolejne Kulinaria, tym razem pod nazwą Festiwal Brzmienia i Podniebienia.
Festiwal oficjalnie otworzyli na placu Targowym wiceprezydenci - Alina Nowak oraz Stefan Sejwa. - Witamy wszystkich mieszkańców Gorzowa i naszych gości. W tym roku zorganizowaliśmy już piąty festiwal kulinarny. Serdecznie dziękuję za obecność wystawcom oraz naszym współorganizatorom - Gorzowskiemu Rynkowi Hurtowemu, Browarowi Witnica i Ośrodkowi Sportu i Rekreacji, dzięki którym możemy dzisiaj tutaj być - mówiła podczas przemówienia Alina Nowak. Chwilę później wiceprezydent Stefan Sejwa uroczyście odszpuntował beczkę złocistego trunku, a gorzowianie oficjalnie rozpoczęli dwudniową zabawę.
W jej trakcie mieszkańcy mogli obejrzeć pokaz warzenia domowego piwa oraz wziąć udział w wegetariańskich warsztatach. Oprócz tego na wszystkich odwiedzających czekało wiele przysmaków. W tym pyszne wędliny i kiełbasy, sery, miody oraz pieczywa. Nie mogło zabraknąć licznych lokalnych browarów, w tym Browaru Witnica.
Oprócz wrażeń dla podniebienia, organizatorzy przygotowali również wiele muzycznych atrakcji. Na małej scenie zagrał męski chór z Herfordu, Vabank i Tea Time Boogie. Daniem głównym, które przyciągnęło najwięcej gorzowian była Marika ze Spokoarmią oraz Poluzjanci.
Komentarze opinie