Kiełbaski, chlebek ze smalcem, te produkty i wiele innych proponują nam stragany z Brandenburgii ustawione na Bulwarze nad Wartą. Wszystkie stoiska cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Można tam poznać kulturę regionu, kupić różne produkty spożywcze, jak sery wina czy powidła a także zapoznać się z techniką wypieku chleba.
Jak powiedziała Sylwia Groblica pracownik skansenu w Altranft, po kolei pokazane są etapy uzyskiwania najpierw mąki a później już pieczywa. Największym zainteresowaniem stare metody młócenia zboża cieszą się wśród dzieci. I mimo, że wielu wystawców mówi wyłącznie po niemiecku, większych trudności z komunikacją nie ma. Są tłumacze, który zachęcają do spróbowania potrwa zza zachodniej granicy. Stoiska naszych zagranicznych sąsiadów będzie można odwiedzać jeszcze jutro podczas trzeciego dnia obchodów jubileuszu miasta.
Komentarze opinie