Jak karmią w lubuskich szkołach, przedszkolach, szpitalach?
RMG Fm
09/04/2014 09:41
Często monotonnie i nastawiając się na oszczędności - tak wynika z kontroli Sanepidu. Inspektorzy w minionym roku kontrolowali jadłospisy w 123 ""zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego"". Główne nieprawidłowości, jakie stwierdzono to: podawanie sporych ilości gorszych gatunków wędlin (np. salcesonu, mielonki, parówek, czy pasztetów), niedostateczną ilość świeżych i przetworzonych warzyw i owoców, zbyt mało produktów o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych i produktów wysokobłonnikowych (czyli ciemne pieczywo, kasze, warzywa strączkowe suche). Stwierdzono, że posiłki są zbyt mało urozmaicone. Sanepid stwierdza, że coraz więcej placówek korzysta z usług firm cateringowych. Inspektorzy oceniają, że ich stan sanitarno-higieniczny w porównaniu do roku 2012 zdecydowanie się poprawił.
Jednocześnie Sanepid informuje, że z powodu braku regulacji prawnych, nie ma podstaw do egzekwowania prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Dlatego informacje o tym jak kontrolerzy ocenili sposób żywienia w danvch placówkach, przesyłane są do nich w formie pism intencyjnych.
Komentarze opinie