Zima w pełni, a w polskich klinikach i przychodniach coraz większe kolejki do lekarzy. Nie inaczej jest w naszym mieście. Specjaliści z gorzowskiego sanepidu podpowiadają jednak, że przed chorobami może nas uchronić odpowiednie odżywanie.
W okresie zimowym nasz organizm narażony jest na niskie temperatury, jak też na ich duże różnice między domem a otoczeniem. Wiele osób zapada na infekcję górnych dróg oddechowych, objawiającą się katarem, bólem gardła i kaszlem.
- Na to, czy przetrwamy okres zimowy bez infekcji i przeziębień, ma wpływ nasz sposób odżywiania. Należy pamiętać o tym, by rano przed wyjściem z domu zjeść obfite śniadanie, w mroźne dni bowiem potrzebujemy więcej energii na ogrzanie organizmu - przestrzega Małgorzata Stodolak, kierownik oddziału higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
W naszej zimowej diecie muszą się znaleźć odpowiednie ilości witamin (przede wszystkim C i A), oraz składników mineralnych, wśród których największe znaczenie mają cynk, selen i żelazo. Doskonałym źródłem witaminy C są warzywa - natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, brokuły, szpinak, kapusta włoska czy kapusta biała.
- Nasz jadłospis powinien obfitować w warzywa i owoce oraz produkty zbożowe pochodzące z mąk pełnego przemiału. Warto również korzystać z mrożonek, które w dużej mierze zachowują podobną wartość odżywczą, jak świeże warzywa - dodaje Stodolak.
Wbrew obiegowej teorii o trzech daniach dziennie, najkorzystniej dla zdrowia jest spożywać pięć posiłków i to niezależnie od pory roku. W menu należy uwzględnić jak najwięcej różnorodnych produktów: warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych.
Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast food. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie.
Według zasad prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy kierować się podstawową zasadą: im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia.
Komentarze opinie