Reklama

Jak jeść, by nie chorować?

31/01/2013 09:21
Zima w pełni, a w polskich klinikach i przychodniach coraz większe kolejki do lekarzy. Nie inaczej jest w naszym mieście. Specjaliści z gorzowskiego sanepidu podpowiadają jednak, że przed chorobami może nas uchronić odpowiednie odżywanie.

W okresie zimowym nasz organizm narażony jest na niskie temperatury, jak też na ich duże różnice między domem a otoczeniem. Wiele osób zapada na infekcję górnych dróg oddechowych, objawiającą się katarem, bólem gardła i kaszlem.

- Na to, czy przetrwamy okres zimowy bez infekcji i przeziębień, ma wpływ nasz sposób odżywiania. Należy pamiętać o tym, by rano przed wyjściem z domu zjeść obfite śniadanie, w mroźne dni bowiem potrzebujemy więcej energii na ogrzanie organizmu - przestrzega Małgorzata Stodolak, kierownik oddziału higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

W naszej zimowej diecie muszą się znaleźć odpowiednie ilości witamin (przede wszystkim C i A), oraz składników mineralnych, wśród których największe znaczenie mają cynk, selen i żelazo. Doskonałym źródłem witaminy C są warzywa - natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, brokuły, szpinak, kapusta włoska czy kapusta biała.

- Nasz jadłospis powinien obfitować w warzywa i owoce oraz produkty zbożowe pochodzące z mąk pełnego przemiału. Warto również korzystać z mrożonek, które w dużej mierze zachowują podobną wartość odżywczą, jak świeże warzywa - dodaje Stodolak.

Wbrew obiegowej teorii o trzech daniach dziennie, najkorzystniej dla zdrowia jest spożywać pięć posiłków i to niezależnie od pory roku. W menu należy uwzględnić jak najwięcej różnorodnych produktów: warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych.

Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast food. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie.

Według zasad prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy kierować się podstawową zasadą: im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do