Historyczne gotowanie w Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu
RMG Fm
27/09/2014 18:32
Potrawy z ziemniaków według receptur z lat 1950 - 1955 przygotowywali uczestnicy ""Historycznego gotowania"", które odbyło się w oddziale gorzowskiego muzeum, Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu. W kuchennej rywalizacji, polegającej na przygotowaniu dziesięciu dań z ziemniaków wzięło udział pięć zespołow: 2 niemieckie i 3 polskie. Historyczne kulinaria wspólnie zorganizowali: Muzeum imienia Jana Dekerta w Gorzowie, Brandenburski Skansen z Altratranft oraz Nadleśnictwo Bogdaniec. Zdaniem dyrektora muzeum w Altranft Petera Natuschke taka impreza umożliwia posmakowanie historii.
Uczestnicząca w ""Historycznym gotowaniu"" Iwona Herman, reprezentująca Stowarzyszenie Kucharzy Miasta Stołecznego Berlin uważa, że z ziemniaków można przygotować nieskończenie wiele smakowitych potraw.
Podczas ""historycznych kulinariów"" w Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu można było posmakować takich potraw jak: gołąbki z kaszą jaglaną i ziemniakami. zupa ziemniaczana z kaszanką, czy knedle ze śliwkami. Na zakończenie bogdanieckie Nadleśnictwo przygotowało niespodziankę - pieczonego dzika. Wszyscy goście mieli także okazję do bezpłatnego zwiedzenia Zagrody Młyńskiej.
Komentarze opinie