Reklama

Historyczne gotowanie w Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu

RMG Fm
27/09/2014 18:32
Potrawy z ziemniaków według receptur z lat 1950 - 1955 przygotowywali uczestnicy ""Historycznego gotowania"", które odbyło się w oddziale gorzowskiego muzeum, Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu. W kuchennej rywalizacji, polegającej na przygotowaniu dziesięciu dań z ziemniaków wzięło udział pięć zespołow: 2 niemieckie i 3 polskie. Historyczne kulinaria wspólnie zorganizowali: Muzeum imienia Jana Dekerta w Gorzowie, Brandenburski Skansen z Altratranft oraz Nadleśnictwo Bogdaniec. Zdaniem dyrektora muzeum w Altranft Petera Natuschke taka impreza umożliwia posmakowanie historii.

Uczestnicząca w ""Historycznym gotowaniu"" Iwona Herman, reprezentująca Stowarzyszenie Kucharzy Miasta Stołecznego Berlin uważa, że z ziemniaków można przygotować nieskończenie wiele smakowitych potraw.

Podczas ""historycznych kulinariów"" w Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu można było posmakować takich potraw jak: gołąbki z kaszą jaglaną i ziemniakami. zupa ziemniaczana z kaszanką, czy knedle ze śliwkami. Na zakończenie bogdanieckie Nadleśnictwo przygotowało niespodziankę - pieczonego dzika. Wszyscy goście mieli także okazję do bezpłatnego zwiedzenia Zagrody Młyńskiej.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do