Gorzowski sanepid ostrzega przed spożywaniem warzyw, które są importowane z północnych Niemiec. Bakteriami zaraziło się już ponad 700 osób, cztery osoby zmarły. Zachorowania mają miejsce głównie na terenie północnych Niemiec i ich liczba stale zwiększa się. Według doniesień mediów niemieckich nośnikiem zakażenia najprawdopodobniej jest skażona sałata, czerwone pomidory i ogórki, choć nie zostało to oficjalnie potwierdzone badaniami. Źródło zachorowań może być wciąż aktywne.
Jak informują pracownicy gorzowskiego sanepidu, warto zachować czujność, chociaż w województwie lubuskim nie zanotowano wzrostu zatruć i zachorowań o charakterze żołądkowo-jelitowym przebiegających pod postacią biegunki.
Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie o groźnej bakterii dowiedział się poprzez unijną sieć EWRS Instytut Roberta Kocha.
Komentarze opinie