Staże w niemieckich restauracjach, kawiarniach i hotelach to najważniejsza część dwóch projektów, które realizował Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie.
Podsumowanie obu, tj. ,,Nowoczesne kształcenie zawodowe - szansą na europejskim rynku pracy” oraz ,,Europejskie staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół gastronomicznych w Gorzowie” odbyło się 22 października w siedzibie szkoły.
W projektach wzięło udział 70 uczniów drugich i trzecich klas technikum. W ich ramach młodzież odbyła czterotygodniowe staże w kilkunastu niemieckich restauracjach, kawiarniach i hotelach oraz wzięła udział w warsztatach Zakładu Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina - Brandenburgii we Frankfurcie nad Odrą.
Najważniejszym celem projektu było podwyższenie kompetencji przyszłych pracowników gastronomii i hotelarstwa, rozbudzenie w uczniach innowacyjności w sferze zawodowej, zwiększenie perspektywy na zatrudnienie, wyrównywanie szans edukacyjnych, uczestniczenie w europejskim rynku pracy oraz podwyższenie umiejętności językowych i interpersonalnych.
- To, czego uczymy w szkole, to umiejętności. Dzięki tym projektom mogliśmy je kształtować i rozwijać - mówiła podczas konferencji podsumowującej Małgorzata Pawłowska, dyrektor ZSG.
Na zakończenie stażów uczniowie otrzymali certyfikaty Europass Mobility, które są honorowane przez pracodawców w Unii Europejskiej, a także certyfikaty uczestnictwa w programie unijnym oraz certyfikaty z kursu doskonalącego język niemiecki.
W konferencji podsumowującej projekty uczestniczyli, poza uczniami szkoły i kadrą nauczycielską, m.in. wiceprezydent Gorzowa Alina Nowak, sekretarz miasta Jacek Jeremicz, dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta oraz Jan Świrepo, wicewojewoda lubuski.
Komentarze opinie