19 kwietnia 2016 Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował ""Festiwal Lubuskich Smaków"" i odbywającą się w jego ramach IV edycję Konkursu Gastronomicznego.
W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: polędwiczki z indyka, chrzanu i warzywa sezonowego wybranego przez uczestnika oraz potrawy obowiązkowej ""Amuse bouche"" w formule Black Box.
Patronat nad ""Festiwalem Lubuskich Smaków"" objęli: Wojewoda Lubuski, Marszałek Województwa Lubuskiego, Lubuski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp.
Do zmagań konkursowych przystąpiło osiem szkół z 5 województw: województwa lubuskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, pomorskiego i zachodniopomorskiego.
Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:
I miejsce - Tomasz Haczkowski, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu, opiekun Agnieszka Raducha,
II miejsce - Kacper Serafińczuk, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, opiekun Renata Król-Klusek,
III miejsce - Dariusz Serkis, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., opiekun Michał Rejniak.
Podczas festiwalu szkoła była miejscem wielu interesujących wydarzeń. Uczniowie byli świadkami pokazu kuchni molekularnej Łukasza Konika. Krzysztof Marciniak zaprezentował technikę sous vide i jej zastosowanie w nowoczesnej gastronomii. Wysłuchali historii Iwony Niemczewskiej, która zakochała się w kuchni francuskiej, porzuciła zawód prawnika i otworzyła w Szczecinie restaurację ""Po drugiej stronie lustra"". Uczestniczyli również w ciekawych wywiadach z Joanną Ochniak i Klaudiuszem Balcerzakiem - ludźmi sukcesu w branży gastronomia i produkcja spożywcza. Producenci produktów regionalnych prezentowali swoje wyroby - można było zdegustować i nawiązać współpracę.
Komentarze opinie