Reklama

Czy z gorzowskich szkól zniknie ""śmieciowe jedzenie"" sprzedawane w szkolnych sklepikach?

06/12/2012 15:50
Konieczne jest wprowadzenie regulacji ustawowych w sprawie żywienia w szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych - tak zgodnie stwierdzili specjaliści, którzy uczestniczyli w otwartej debacie zorganizowanej przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz fundacji BOŚ. Czy to oznacza, że już wkrótce ze szkolnych sklepików zniknie ""śmieciowe jedzenie""?

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska drugie śniadania naszych dzieci to tykająca bomba zegarowa. W diecie prym wiedzie głównie cukier - prawie 40 proc. nastolatków je słodycze codziennie, a w parze ze słodkościami idą niezdrowe tłuszcze. Wspomniane badania potwierdzają wcześniejsze wnioski programów badawczych Centrum Zdrowia Dziecka oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej z Wrocławia. Okazuje się, że problemem jest nie tylko aktualny odsetek dzieci z otyłością i nadwagą w Polsce - 18 proc. chłopców i 14 proc. dziewcząt - lecz także alarmująca tendencja. Zgodnie z nią w ciągu ostatnich 20 lat liczba nastolatków dotkniętych otyłością lub nadwagą wzrosła trzykrotnie.

Niepokojące dane na temat sposobu odżywiania i kondycji młodych Polaków skłaniają do dyskusji na temat tego, w jaki sposób zachęcić ich do zmiany stylu życia na zdrowszy. To zagadnienie było tematem debaty zorganizowanej 22 października o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. W dyskusji wzięło udział kilkudziesięciu ekspertów reprezentujących kluczowe resorty – Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także inne instytucje publiczne, ośrodki akademickie, organizacje pozarządowe, organizacje producentów żywności, nauczyciele i rodzice. Głos zabrali między innymi prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, jeden z głównych autorów projektu ustawy zgłoszonego przez PSL, Andrzej Gantner – dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, prof. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka, dr Danuta Gajewska – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki, a także przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.

Zdecydowana większość uczestników spotkania opowiedziała się za koniecznością prawnego uregulowania kwestii żywienia w placówkach szkolnych i oświatowo-wychowawczych. Uczestnicy spotkania wskazali też na potrzebę dyskusji nad szczegółowymi zapisami projektu ustawy, który 3 października trafił do Sejmu za sprawą Klubu Parlamentarnego PSL. Eksperci podkreślili, że aby ograniczać otyłość i nadwagę dzieci konieczne jest nie tylko nowe prawo, ale przede wszystkim współpraca dyrektorów, szkół, rodziców, samorządów, producentów żywności i edukatorów. Przyznali także, że środki na edukację prozdrowotną w naszym kraju są niewystarczające.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do