Reklama

7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia

wojewodalubuski.pl
07/04/2015 09:16
Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jako temat przewodni obchodów Światowego Dnia Zdrowia inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego – w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności.

W ostatnich latach zaobserwowano pojawianie się wielu nowych patogenów i zwiększanie się odporności mikroorganizmów oraz zmiany nie tylko w dystrybucji i produkcji żywości, ale również w środowisku czy w obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością.

Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, zwykle zakaźnych lub toksycznych w swojej naturze. Choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarkę krajową, turystykę i handel.

Pamiętajmy, aby bezpieczna żywność była sprawą priorytetową w naszym codziennym życiu, a jej spożywanie chroniło nas przed chorobami przenoszonymi drogą pokarmową, chroniło naszą rodzinę, a także społeczność, w której żyjemy. Dbajmy, aby żywność którą spożywamy była bezpieczna. Należy pamiętać, że jakość spożywanych pokarmów: ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie, znacząco wpływa na nasze zdrowie.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo eGorzow.pl




Reklama
Wróć do